Wat is OSP?

Bewonersvereniging Oosterspoorplein en Omgeving, in het kort OSP, is een vereniging van bewoners voor alle bewoners binnen het gebied wat begrensd wordt door de Larenseweg, Jan van der Heijdenstraat, Liebergerweg en het spoor.
Lidmaatschap is gratis, en iedere bewoner binnen dat gebied is potentieel lid en heeft spreekrecht binnen de ledenvergaderingen.

Wat is het doel van OSP?

Het behartigen van de bewonersbelangen in de wijk. OSP volgt daarvoor kritisch de ontwikkelingen in de buurten en informeert bewoners zo mogelijk
over de actuele zaken bij hun in de buurt. Zij kan de belangen van de bewoners behartigen en samen met of namens die bewoners optreden. De politiek, autoriteiten en in de wijk actieve bedrijven zijn daarin onze gesprekspartners.
Wij zijn groot voorstander van Burgerparticipatie. Uitgangspunt daarbij is, dat de gemeente wordt gevormd door de drie-eenheid van zowel bewoners,
bestuur als politiek. De één kan niet zonder de ander en wederzijds respect en begrip zijn daarin belangrijke uitgangspunten.
Onder het gemeentelijk bestuur verstaan wij het ambtelijk apparaat, aangestuurd door het college van B&W, wat op zijn beurt weer wordt aangestuurd door de in de gemeenteraad vertegenwoordigde politieke partijen.
De onderlinge wisselwerking moet ervoor zorgen dat gebruik wordt gemaakt van de deskundigheid uit de wijken, omgezet in beleid en uitgevoerd door de ambtenarij. OSP is dan ook groot voorstander van Burgerparticipatie en stelt, dat wijkbewoners betrokken moeten worden bij plannen vanaf het prilste begin,dus voordat er besluiten over worden genomen. Bewoners moeten de gelegenheid hebben om plannen aan te passen, zodat die daarna in volledige
overeenstemming kunnen worden uitgevoerd.

Hoe bereikt OSP zijn doelen?

OSP is onafhankelijk en bindt zich aan geen enkele politieke partij. Om belangenverstrengeling te voorkomen kunnen in het bestuur daarom geen bewoners worden opgenomen die actief zijn binnen een politieke partij, in dienst van de gemeente zijn of betrokken zijn bij andere grote belangenpartijen.
Maar OSP spreekt en overlegt met iedereen en tracht op die wijze overeenstemming te bereiken met alle betrokken partijen. Ook kan het nodig zijn om door te spreken in de gemeenteraad de raadsleden van onze standpunten te overtuigen, om zo de besluitvorming te beïnvloeden. OSP werkt hierin ook vaak samen met bijvoorbeeld Bureau Wijkzaken van de gemeente.

Lidmaatschap is gratis: hoe betaalt OSP zijn rekeningen dan?

Onze grootste kosten zijn communicatiekosten. We doen zoveel mogelijk per mail, omdat dit weinig tot geen kosten oplevert. Het verspreiden van papieren berichten kost natuurlijk materiaal. Hiervoor, maar ook de website en voor sommige activiteiten inde wijk, moet natuurlijk wel worden
betaalt. Daarvoor krijgt OSP jaarlijks een subsidie van de gemeente Hilversum